Reparer mer – og stå sterkere i et marked i endring


Norske forbrukere er mer reparasjonsvillige enn før. Politikere begynner å legge til rette for en mer sirkulær økonomi. Og reparatørene har mer å gjøre. Alt peker i samme retning: Reparer i stedet for å kaste.

Den regjeringsutnevnte ekspertgruppen for virkemidler innen sirkulærøkonomi har nylig overlevert sin rapport med 79 anbefalinger til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Stiftelsen Elektronikkbransjen har deltatt i referansegruppen til arbeidet, og støtter særlig de punktene som handler om bedre vilkår for reparasjon og gjenbruk.

 

Økonomisk støtte og politisk vilje

Blant anbefalingene finner vi forslag om moms- og skattefritak for reparasjoner, støtte til reparasjonsvirksomhet, bedre tilgang på reservedeler og tiltak som stimulerer forbrukerne til å reparere i stedet for å kaste.

Miljøpartiet De Grønne har i tillegg lansert et 10-punktsforslag, der flere av tiltakene retter seg direkte mot reparasjonsbransjen. De foreslår blant annet momsfritak på reparasjoner og reservedeler, økonomisk støtte til utleie og gjenbruk, og skjerpede krav til produktdesign og reservedelstilgjengelighet. Målet er å gjøre reparasjon til det enkleste og mest lønnsomme valget – for både forbruker og næringsliv.

Dette er tydelige signaler om at reparasjon ikke lenger er et nisjeområde – det er en del av fremtidens forbruk. Og for våre kunder betyr det muligheter: flere oppdrag, mer synlighet og økt lønnsomhet.

 

Forbrukerne følger etter

Utviklingen i Norge speiler det vi allerede har sett i Danmark: Flere forbrukere velger reparasjon fremfor å kjøpe nytt. I Danmark har servicefradrag på hvitevarereparasjoner vært med på å gjøre valget enklere – og i 2025 merker flere verksteder en økning i både volum og betalingsvillighet.

Ifølge en dansk adferdsanalyse ville 39 % av danskene i 2021 ikke betale mer enn 500 danske kroner for en hvitevarereparasjon. I dag er tallet nede i 29 %. Det viser en holdningsendring – som vi også ser tendenser til i Norge.

Flere kunder er opptatt av levetid, bærekraft og verdi for pengene. Og når reparasjon både er billigere enn nytt, og bedre for miljøet, blir det et stadig mer naturlig valg.

 

Vår rolle: Å gjøre reparasjon enklere – hver dag

Hos ASWO har vi alltid jobbet for at reparasjon skal være et reelt alternativ – både for forbruker og reparatør. Vi vet at gode resultater i verkstedet begynner med tilgang på riktige reservedeler, rask logistikk og brukervennlige løsninger. Derfor investerer vi kontinuerlig i systemer, produktdata og support som støtter opp om reparatørenes arbeid – i praksis.

Men det er fortsatt behov for politiske virkemidler som gjør det enda enklere å velge grønt. Derfor hilser vi både ekspertgruppens forslag og MDGs initiativ velkommen. Et moms- og skattefritak vil kunne bidra til økt etterspørsel og mer lønnsom drift for dem som reparerer.

 

Et marked i vekst – og en mulighet for bransjen

Flere reparasjoner betyr ikke bare flere oppdrag – det betyr også mindre avfall, lavere klimaavtrykk og et mer bærekraftig forbruksmønster. For ASWOs kunder er dette en mulighet til å styrke både omsetning og relevans i et marked som beveger seg mot sirkularitet.

Vi følger utviklingen tett – både i Norge og i resten av Norden – og vi står klare til å støtte våre partnere med løsninger, innsikt og reservedeler til et marked i endring.